Waarom MIES?

MIES staat voor Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving. MIES denkt dat veel van wat we nu normaal vinden, dat eigenlijk niet is. Dat het anders en beter moet. Dat we anders vastlopen. En MIES denkt dat je, als je dat allemaal vindt, je maar het beste iets kunt gaan doen.

De tijd van de blauwdrukken en de vijfjarenplannen is voorbij. Over de maakbare samenleving wordt alleen nog maar smalend gesproken. Maar dat betekent niet dat wat we om ons heen aantreffen een natuurlijke orde is, of de onvermijdelijke uitkomst van processen waar we geen invloed op hebben. Integendeel: natuurlijk kunnen we de wereld veranderen en verbeteren – en dat doen we ook voortdurend – alleen niet vanachter de tekentafel.

De enige manier om de wereld te verbeteren, is volgens ons: aan de slag gaan, kijken wat goed uitpakt en daarop verder bouwen. In plaats van ons te baseren op theorie en modellen, gaan we dingen uitproberen. Niet vanuit vaste overtuigingen, veronderstellingen en aannames, maar echt uitproberen of iets werkt. De wereld is het beste model. In het bedrijfsleven heet dit lean, of scrum, of agile. In het publieke domein hebben we deze werkwijze overgenomen. Klein beginnen, experimenteren, blijven verbeteren en als er dan iets staat dat goed werkt, kun je het gaan klonen of opschalen. Zo zijn de broodfondsen ontstaan, en de energiecoöperaties, en de buurtzorg. Er is inmiddels zelfs een naam voor deze werkwijze: social innovation laboratories, of kortweg social labs.

MIES zou je als zo’n social lab kunnen zien. MIES wil experimenteren met nieuwe, veelbelovende concepten in economie en samenleving. Omdat we denken dat er wat dingen anders kunnen en we graag helpen onderzoeken hoe dan precies.

Ons eerste onderzoek richt zich op het onvoorwaardelijk basisinkomen.

5 gedachten aan “Waarom MIES?”

  1. Ik kom net op jullie site en jullie insteek ziet er fantastisch uit, verfrissend en initiatief-rijk. Dat stemt mij zeer hoopvol voor een betere wereld. Ik ga snel verder bladeren en zien hoe wat er kan en gaat enz.

  2. Heel erg goed initiatief!
    Zo kan iedereen hun droom waar maken en ontstaan er weer nieuwe ideeen!
    Ik meld mij graag aan als proefpersoon en zal dan met jullie mijn ideeen delen wat ik zou doen met een basis inkomen

  3. Sinds ik weet dat iedereen in NL een dagelijks portie prethormonen kan aanmaken voor 60.000 euro jaarlijks, en ik weet hoe het brein werkt, dus de balans moet houden, en hoe je constructief kan denken in oplossingen (niet in apen en beren op de weg), en ik ook van Mincome heb begrepen dat we het makkelijk kunnen (toeslagen weg, basis inkomen erin), kan het me niet snel genoeg gaan.
    Prima initiatief. Idd maatschappelijk/sociaal is er genoeg werk, waarom alleen dat honoreren met geld als het in organisaties is georganiseerd? Alsof de aanwas van personeel er kan komen zonder gezonde thuis-buurtwerk mannen of -vrouwen!
    http://www.nu.nl/werk-en-prive/2327432/geld-maakt-gelukkig-58000-euro.html

  4. Ik loop allang met de gedachten ,dat wat we nu doen een keer vast loopt. We vergeten dat we maar een bepaalde tijd hier zijn . we zijn alleen maar bezig om ons te verrijken met het vergaren van veel geld. Als je weinig geld heb hebt je ook weinig ruimt om te leven. Waarom maken we het elkaar zo moeilijk ,terwijl de Wereld zo groot en mooi is waarom kunnen we niet in harmonie met elkaar leven. Waarom verdelen we de Wereld niet in allemaal neder zettingen die bestaan uit grote cirkels ,binnen die cirkels doet iedereen mee op zijn niveau en kunnen ,om de samenleving draaiend te houden . De een is brandweerman de ander is baker enz. En omdat er steeds minder werk is , zouden we met ze alle meer kunnen reizen en dus meer van de Wereld kunnen zie . En de mogelijkheid om je in een andere cirkel of wel tijdelijk of voor een lange tijd te vestigen . Je woord dan ook op genomen en betrokken binnen die cirkel, jouw ding te doen . Zodat we overal welkom zijn . Ja ik weet het, het is een otopy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *