EERSTE BASISINKOMENS VAN NEDERLAND EEN FEIT

Terwijl politici en wetenschappers nog druk in debat zijn over de vraag of een onvoorwaardelijk basisinkomen wel wenselijk en haalbaar is, worden in Groningen en Eindhoven de eerste basisinkomens van Nederland al uitgereikt. Sociaal ondernemer Frans Kerver krijgt een jaar lang een onvoorwaardelijk inkomen van € 1.000 per maand. Dit geld is bij elkaar gebracht door “crowdgifting”; zo’n 450 mensen doneerden samen € 12.000 op de website van Ons Basisinkomen (www.onsbasisinkomen.nl). Tegelijkertijd zamelde econometrist en ‘ondernemend idealist’ Sjir Hoeijmakers € 25.000 in op www.maakbasisinkomenmogelijk.nl om zich twee jaar onafhankelijk aan werk voor het basisinkomen te kunnen blijven wijden – en heeft dus eigenlijk de komende tijd zelf ook een basisinkomen.

Ons Basisinkomen is een initiatief van de stichting MIES. MIES wil na Frans Kerver meer Nederlanders een basisinkomen geven. Zo’n micro-experiment moet inzicht verschaffen in wat er zou kunnen gebeuren als je een basisinkomen landelijk in zou voeren. Gaan mensen bijvoorbeeld minder werken? En als dat het geval is, wat gaan ze dan met de vrijgekomen tijd doen? Studeren, meer zorgtaken op zich nemen of, zoals tegenstanders van een basisinkomen vrezen, op de bank hangen?

Wie in aanmerking wil komen voor zo’n basisinkomen voor een jaar, kan zich op de website aanmelden. Zodra er weer € 12.000 is ingezameld, wordt er een naam uit de hoed getrokken en wordt het volgende basisinkomen uitgekeerd. Hier staat, net als bij het “echte” basisinkomen, geen enkele verplichting tegenover.

Wat Frans Kerver met zijn basisinkomen gaat doen is wel duidelijk. Het stelt hem in staat om naast zijn sociale onderneming De Tuin in de Stad ook nog tijd te steken in het werven van meer donaties voor Ons Basisinkomen. Want Frans is dan wel voorlopig de enige Nederlander met een basisinkomen, het is niet zijn bedoeling dat hij dat lang blijft.

Sjir Hoeijmakers gaat met zijn basisinkomen door met het werk dat hij nu al doet: gemeenten helpen experimenten in de richting van een basisinkomen op te zetten. Hij geeft onder meer advies, verzorgt coördinatie en lobbyt bij de landelijke politiek. Daarnaast is hij van plan een openbaar toegankelijke online collegereeks over het basisinkomen op te zetten, om daarmee voor een breed publiek de theorie en overwegingen achter het basisinkomen beschikbaar te maken.

2 gedachten aan “EERSTE BASISINKOMENS VAN NEDERLAND EEN FEIT”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *