Uitreiking Tweede Basisinkomen Nederland
 door Liesbeth van Tongeren (Groen Links, Tweede Kamer)


Op dinsdag 31 mei zal Liesbeth van Tongeren om 13.00 uur het tweede Basisinkomen in Nederland symbolisch overhandigen aan Anne van Dalen, bij het standbeeld van Willem van Oranje op het Plein, naast het Binnenhof in Den Haag.

Anne van Dalen is kunstenares en is bij loting uit de hoed getrokken als ontvanger van het tweede gecrowdfunde basisinkomen, een burgerinitiatief van de stichting MIES uit Groningen. Vanaf 1 juni ontvangt zij een jaar lang 1000 euro per maand, zonder voorwaarden. Anne is daarmee de Eerste Vrouw in Nederland met een Basisinkomen.  Ze sprong een gat in de lucht: “Nu kan ik wel verhuizen naar een plek, waar ik me vrij voel”, waren haar eerste woorden.

Liesbeth van Tongeren vertegenwoordigt Groen Links in de Tweede Kamer. Als  woordvoerder economische zaken ziet zij ook dat werk & inkomen onder druk komen te staan. Een snel veranderende, nieuwe economie vraagt om een stelsel van sociale zekerheid, dat daarbij aansluit. Het basisinkomen biedt mogelijk oplossingen voor onderlinge solidariteit en inkomenszekerheid. Uitproberen en onderzoeken dus. Reden waarom ze het initiatief van MIES een warm hart toedraagt.

Wereldwijde opmars Basisinkomen

Het initiatief van MIES staat niet op zichzelf. Johan Luijendijk behaalde in april de benodigde 40.000 handtekeningen, waarmee het burgerinitiatief het basisinkomen op de agenda van de Tweede Kamer heeft gezet. Zijn petitie werd breed ondersteund door een dertigtal prominente Nederlanders, waaronder Jan Terlouw, Rutger Bregman, Jan Rotmans, George van Houts, Jos de Blok en Bram van Ojik (zie: https://basisinkomen2018.nl/.  Zwitserland houdt op 5 juni 2016 een referendum over een landelijk ingevoerd basisinkomen. Finland start in november 2016 met een proef onder 100.000 inwoners.  GiveDirectly, dat al jaren gelooft dat geld geven de oplossing is voor armoe, start een grootschalig en langdurig experiment in Kenya. Tien van de benodigde dertig miljoen dollar hebben ze zelf al in het project gestoken (zie: https://www.givedirectly.org/).

OnsBasisinkomen

Meer dan 2000 mensen hebben via de website van OnsBasisinkomen antwoord gegeven op de centrale vraag  ‘Wat zou jij doen met een basisinkomen? ’.  Joop Roebroek van MIES heeft de eerste 600 antwoorden wetenschappelijk geanalyseerd en gecategoriseerd. De angst dat mensen er lui van worden, vinden we hierin niet terug.

2 gedachten aan “Uitreiking Tweede Basisinkomen Nederland
 door Liesbeth van Tongeren (Groen Links, Tweede Kamer)
”

 1. Snel invoeren dit! Op dit moment is het in Nederland namelijk zo dat mensen die hun leven lang keihard gewerkt hebben en baan of bedrijf kwijtraken geen uitkering kunnen aanvragen omdat ze die terug moeten betalen doordat ze bv een eigen huis hebben.
  Als er verder geen geld meer is maar door alle ellende buiten hun schuld nog schulden zijn. Staan ze dus op straat of houden hun woning vast zonder inkomen.
  Hier heb ik het over een simpele rijtjeswoning dus een gewoon dak boven je hoofd‼️ Als ze die uitkering aanvragen dan krijgen ze hem netto maar moeten het bruto terugbetalen zodra er weer inkomen is hoe en waarmee gaan ze dat doen dan?? Met de winst uit dat huis….. Maar die is er niet altijd. Sociale huurwoningen zijn er niet of bestemd voor anderen ….blijft de straat over met misschien dan een dakloze uitkering? Dit is tegenwoordig ons Nederland……mijn vader die er keihard voor gevochten heeft zou opstaan uit zijn graf als hij het wist!

 2. Op 19 sept jl. was er een debat over het basisinkomen in Nederland in de Tweede Kamer. Het viel mij op dat er nu ineens weer over mensen met een handicap gesproken werd. Hoofdzakelijk omdat een van de mogelijkheden om het te financieren werd gezocht in het terugschroeven de middelen om mensen met een handicap aan een baan te helpen.

  Ik vraag me toch af in hoeverre het niet zo kan zijn dat een basisinkomen voor veel mensen met een handicap juist een goede mogelijkheid kan zijn om te participeren. Als er door overheden minder strak naar bepaalde regeltjes gekeken zou worden, kan het zo zijn dat men met een basisinkomen makkelijker ergens binnen kan komen voor een beperkte aantal uren.

  Ik weet het, dat kan nu ook, maar zouden we niet veel beter mensen wat ruimte kunnen geven. Zodat er mensen en middelen beschikbaar blijven om de zware gevallen te helpen?

  Als ik als zelfstandige zonder personeel op dit moment slaag in het vinden van nieuwe opdrachtgevers moet ik binnen zeven dagen doorgeven hoeveel ik meer ga verdienen.

  Ik vind het gek dat de belastingdienst alles van mij weet en dat ik toch gedurende het jaar steeds maar weer allerlei formulieren moeten invullen.

  Bij het geven van een basisinkomen met een regelluwe omgeving verwacht ik dat de participatie van mensen met een handicap toe zal nemen.

  Ik zou graag mijn inkomsten willen opschroeven met meerdere kleine opdrachtgevers die zich niet druk hoeven te maken over de administratief rompslomp, of een eventuele armoedeval. De belastingdienst weet altijd alles, daarnaast zou ik als controller best één keer per jaar mijn bankafschriften willen geven.

  Dit om inzichten te geven in wat er in mijn ondernemende leven gebeurd. Natuurlijk niet of ik Pizza of Chinees heb besteld maar het kan wel met alleen mijn overzicht van de bijschrijvingen en de afschrijvingen, maar nee de top van Nederland heeft mogelijkheden om allerlei constructies te bedenken voor mij blijft het bij acquisitie altijd moeilijk wanneer verlies ik welke ondersteuning. Ik wil iets van mijn leven maken, maar een klein beetje meer vertrouwen vanuit de overheid in haar burgers zou goed zijn; daarom ben ik voor een basisinkomen met bijvoorbeeld mogelijkheden om tot € 1500 bij te verdienen voordat er weer kilo’s aan papier moeten worden ingediend.

  Een basisinkomen geeft vrijheden aan zowel werkgevers als werknemers die willen participeren.

  ShareShare Een basisinkomen; vrijheid om te participeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *