Burgemeester gezocht

OK, dan horen jullie het ook eens van een ander! Aan het eind van de Tegenlicht-aflevering van gisteravond over het basisinkomen, vanaf minuut 45 ongeveer, hoor je MIT-econoom Erik Brynjolfsson uitleggen waarom we moeten experimenteren met een basisinkomen. Verteller en Ecorys-hoofdeconoom Marcel Canoy concludeert: “Dus wat je eigenlijk nodig hebt, is dat je ergens een experiment doet. De burgemeester van Schiermonnikoog, die moet gewoon zijn vinger opsteken, en zeggen van: ‘Ik ga het gewoon doen.’ En wij gaan het monitoren; drie jaar lang gaan we kijken: wat doen die mensen op Schiermonnikoog?”

Precies. Schiermonnikoog is misschien niet heel handig, want dat heeft een arbeidsparticipatie van meer dan honderd procent (meer banen dan mensen die kunnen werken, dankzij het toerisme), maar Vlagtwedde, of Menterwolde, of Pekela, of Loppersum, dat zou ideaal zijn. Kom maar op, burgemeester, dan gaan we zorgen dat je geschiedenis schrijft als gastheer van het eerste experiment met een onvoorwaardelijk basisinkomen in Nederland!

http://embed.vpro.nl/player/?id=VPWON_1219695&profile=tegenlicht

4 gedachten aan “Burgemeester gezocht”

 1. Geweldig plan! Geen idee of wij daar zelf makkelijk kunnen meehelpen, maar we komen zeker graag praten en meedenken. Mocht je contact willen opnemen, kijk dan even op de contact pagina, daar staan wel gegevens. Leuk!

 2. interessant voorstel voor basisinkomen: http://grist.org/climate-energy/should-the-feds-bail-out-coal-miners/ (basisinkomen is feitelijk officieel de sollicitatieplicht van bijstand afhalen, en dat mag je, als je wil, best vieren met een nieuwe naam -leerrecht kan er ook bij komen kijken als het wijder luistert); nou ja, artikel weet linken te leggen, kan hier ook, als de overheden tring tring ach je moet het niet voor jezelf willen.. dan gun je het & uiteraard zijn alle ambtenaren, ook tussen 18 en 67 al geslaagd in het experiment, met een goede vakbond moet ik zeggen, gezien de extra’s, tevens ten koste van.. ach ja, de paspoortverstrekker weet zaken, incluis bijpassende (met ‘de subtiele naadjes’) filosofie.. mooi te verkopen, niet? je hebt groepjes en groepen kan je wel stellen, die verzamelingenleer toch -commissie wiegel maakte veel duidelijk over inkomensverdeling, nog voor de bankschandaaltjes en de psycho-billy-ceo’s- de overheden lijken er minder zin in te hebben, zo’n ’transitie(ouderen)obi’ (to(o)bi) gezien de subsidie en koepelbaantjes zo verder, onder voorwaarde van het verhaal in ‘de campagne’ http://www.mkb.nl/index.php?pageID=4&messageID=9796 grond voor melkkoeien die we niet nodig hebben, en die voor veevoedermais, en de losse stukjes.. tot gemeende gronden onder een zorgvuldige stichting verzamelen en openbaren, (bosrand)eco-sociaal contract.. + basisinkomen, met de v van voorwaardelijk, zoals ieder experiment.. vobi dus.. is ook al zo oud als de de reactie op de weg van rome. ik heb weer meegedacht voor vandaag, doei, het beste

 3. nog even ter info, interessante richting ook, linkend, vallend onder ‘privaat’, financiering, wonen: 20 okt 14:00-16:30 Masterclass over Community Land Trusts (CLT). Met
  John Davis (CLT’s, USA). Hij is al meer dan 30 jaar actief met het
  onderzoeken, uitvoeren en ondersteunen van CLT’s in de USA,
  medeoprichter van de National CLT Academy en auteur van div. boeken.
  Deze bijeenkomst is vooral interessant voor CLT-groepen, sociale
  huisvestingmaatschappijen, OCMW ’s, woondiensten,
  samenlevingsopbouwers en anderen die zich willen verdiepen in het
  CLT-concept voor toepassing in het eigen werkterrein. Prov. Admin.
  Centrum, Woodrow Wilsonplein 2, Gent (Be). Gratis. Max 50 deelnemers.
  Vooraf inschrijven. Org: Community Land Trust Gent. E-mail:
  secretariaat.gent@samenlevingsopbouw.be Web:
  http://www.samenlevingsopbouwgent.be/themas/wonen_Private_markt/CLT.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *