28 januari: Lezing basisinkomen door Prof. Guy Standing

Het basisinkomen staat weer volop in de aandacht. Na GroenLinks en D66, heeft nu ook de PvdA de wens uitgesproken om te experimenteren met een onvoorwaardelijk basisinkomen. Wat weinig mensen weten, is dat er in meerdere landen, onder andere in India en Namibië, al soortgelijke experimenten zijn uitgevoerd.

De Engelse Professor Standing is wereldwijd erkend als expert op het gebied van basisinkomen en adviseerde de Indiase regering bij het opzetten en uitvoeren van de experimenten. Hij geeft woensdagavond 28 januari in Groningen een openbare lezing over zijn ervaringen en bevindingen. Hij zal hierbij ook ingaan op de wenselijkheid en de mogelijkheid om in Europa, bijvoorbeeld in Groningen, dergelijke experimenten op te zetten.

“Why Europe’s Precariat needs a Basic Income”

Prof. Guy Standing, University of London

Guy Standing is hoogleraar ontwikkelingsstudies en voormalig topambtenaar bij de ILO, de International Labour Organization. In zijn laatste boeken beschrijft hij de opkomst van het precariaat, de onderklasse van mensen die van baantje naar klusje gaan, niet of nauwelijks beschermd worden door ons sociale zekerheidsstelsel en, belangrijker nog, vaak niet de mogelijkheid hebben hun werkelijke potentie te verwezenlijken. Zoals de nieuwe klasse van burgers in de Middeleeuwen burgerrechten afdwong, en de nieuwe arbeidersklasse in de vorige eeuw sociale wetten afdwong, zo zal het precariaat de komende decennia een basisinkomen afdwingen, zo verwacht Standing.

Wat Standing bijzonder maakt, is dat hij zeker geen studeerkamergeleerde is. Hij is een van de oprichters van het Basic Income Earth Network en hij gaf leiding aan experimenten met vormen van een basisinkomen in onder andere India. Behalve over de noodzaak van een basisinkomen kan hij dus ook vertellen over hoe het in de praktijk werkt, en vertellen over de (on)verwachte gedragseffecten in eerder onderzoek.

Lezing en mogelijkheid tot het stellen van vragen. Voertaal Engels.

Georganiseerd door MIES, in samenwerking met VPRO Tegenlicht en de Vereniging Basisinkomen.

Datum: Woensdag 28 januari
Locatie: Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen
Tijd: Aanvang 20.00, zaal open 19.30
Toegang: Vrijwillige bijdrage, maximaal 200 personen

Bekijk hier een eerdere speech van Guy Standing bij het United Nations Research Institute for Social Development

3 gedachten aan “28 januari: Lezing basisinkomen door Prof. Guy Standing”

 1. Ik volg dit onderwerp van verschillende kanten. En ik ben erg benieuwd wat de invloed van de centrale banken is geweest op het effect van vermogensverschillen wat indirect een heel groot effect heeft op werkgelegenheid. Dat vergt enige uitleg. De lange geschiedenis met vele voorbeelden vanaf de oudheid tot nu kunt u vinden in de volgende docu. https://www.youtube.com/watch?v=joPoBIaPdZQ
  Kan ik iedereen aanraden met tijd.

  Maar kort gezegd heeft de centrale bank (ik pak even het voorbeeld van de FED), de macht tot geldcreatie en de macht om over de geldhoeveelheid. Ze kunnen die enorm laten toenemen of enorm laten krimpen. De ECB doet dat op dit moment door het kopen van staatsobligaties waardoor er 1100 miljard euro extra in omloop komt. Dat is geld geprint door op een knop te drukken en geen geld waar een tegenprestatie over waarde ten over staat. Dit middel in handen van private personen (heet wel centrale bank reserve) maar is helemaal niet zo centraal en heeft ook nauwelijks reserves) doet de economie meer kwaad dan goed. Want het destabiliseert de economie. Door geld toe te voegen zonder dat er waarde tegenover staat, zullen er bubbels en inflatie ontstaan, niet fijn als je spaargeld hebt, fijn als je schulden hebt. Die bubbels hebben we ook gezien in de tijd. Het zijn meestal periodes voor depressies. Depressies ontstaan als centrale banken veel te snel veel te veel geld uit de reële en financiele economie halen. Dat hebben we gezien in 1929. De bank verkoopt dan staatsobligaties en haalt veel geld uit de economie zodat bepaalde financiële transacties niet meer gedaan kunnen worden. In 1929 trokken bankiers hun 24 call leningen terug waardoor speculanten geen aandelen meer konden kopen. De Beurs stortte in. Dat had internationaal grote gevolgen. De leningen voor de opbouw van Duitsland (weimarrepubliek) werden teruggetrokken, Duitsland kon niet meer voldoen aan het verdrag van Versailles en er onstond enorme hyperinflatie en werkloosheid. Waardoor Hitler in 1933 aan de macht en de banden met de centrale reichsbank ontbond en de eigen Reichsmark weer invoerde. Door grote investeringen kon Duitsland zijn economie in stand houden. en kende nauwelijks werkloosheid. Tot ver in oorlogstijd kon Duitsland bij de BIS in Bazel geroofd goud omwisselen in zwiterser franken (nu gebruiken ze daar SDR’s).

  Met o.a. dit voorbeeld wil ik aangeven dat de werkloosheid of werkgelegenheid grotendeels bepaald wordt door degene die controle heeft over de geldhoeveelheid. Nathan Mayer Rothschild gaf dit al aan.

  Op mijn site vele van dit soort voorbeelden. Met o.a. verhalen over Fort Knox, ontstaan van de bankensector en wat voor invloed dat heeft op oorlogen, milieu en werk. Niet geheel onbelangrijk dus.

  https://duurzamesamenlevingeconomie.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *